Maak zelf de keuze hoe u de agenda wenst weer te geven :
als OVERZICHTSLIJST, KALENDER weergave of VANDAAG

 

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

7 juni 2017 @ 11:00 - 16:30

Goed eten is voor jonge kinderen een bron van veiligheid en hechting. Problemen op dit vlak kunnen de ontwikkeling ernstig beïnvloeden. Helaas kampen steeds meer peuters en kleuters met eetproblemen. Het Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ op 7 juni 2017 zoemt in op oorzaken, gevolgen en handelingsperspectieven. 

Moeizaam eten heeft grote invloed op de ouder-kindrelatie. Het is dan ook niet vreemd dat bij veel ouders gevoelens van wanhoop ontstaan als hun kind niet goed eet. Maar wanneer is eetgedrag normaal en wanneer is specialistische hulp nodig? Wat zijn veel voorkomende oorzaken rondom eetproblematiek bij jonge kinderen en wat zijn zinvolle handelingsperspectieven voor ouders en hulpverleners? Experts uit wetenschap en praktijk zullen een antwoord geven tijdens dit congres, een initiatief van het Euregionaal Congresburo en Vakblad Vroeg.

Het congres vindt plaats op woensdag 7 juni in Eindhoven. Deelnemers hebben aan het eind van de congresdag kennis van de meest recente wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van eetproblemen bij jonge kinderen. Signalering gekoppeld aan toepasbare interventies zullen eveneens de revue passeren.

 

Programma :

09.15 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee

10.00 uur Opening congres en inleiding op het thema door dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden

10.10 uur Prof. Dr. Hugo Heymans (UvA) – Jonge kinderen lusten alles
In een lezing à la zijn TV-colleges van de Universiteit van Nederland legt Hugo Heymans uit waarom goede voeding al op jonge leeftijd zo belangrijk is en hoe je kunt omgaan met voedingsproblemen.

11.00 uur Pauze

11.30 uur Drs. Eric Dumont (MUMC+) – Psychologie achter eten, eetproblematiek en eetstoornissen
Naast zijn werkzaamheden als voorzitter van het pediatrisch eetteam van het MUMC is Dumont werkzaam als coördinator van het eetteam van het WKZ, hoofd behandeling van SeysCentra en onderzoeker bij UM faculteit Psychologie en Neurowetenschap.

12.15 uur Drs. Marja Rexwinkel (OuderKindLijn) – Een voedingsprobleem overheerst alles
Eetproblemen zijn van grote invloed op de ouder-kindrelatie. Wel of niet goed eten is allesbepalend. Lukt dit niet, dan kan men heel geïsoleerd raken. Een eetprobleem speelt 24 uur per dag

13.00 uur Lunchbuffet

14.00 uur Deelsessieronde 1
Ingrid Mimpen, kinderdiëtist Voeding & Zo Rotterdam & EETRotterdam – Multidisciplinair samenwerken in de eerste lijn

Eetproblemen van jonge kinderen kennen vaak diverse oorzaken, variërend van buikpijn en obstipatie tot slikproblemen. Het is daarom aan te raden een behandeling multidisciplinair te benaderen. Wat zijn alarmsignalen, welke rol heeft de kinderdiëtist en waar liggen raakvlakken met prelogopedie, (kinder)ergotherapie, kindergeneeskunde,
(kinder)psychologie/orthopedagogiek en kinderfysiotherapie.

Dr. Lenie van den Engel – Hoek (Radboud MC) – Sondevoeding en preverbale logopdie De oorzaken van problemen met eten en drinken op jonge leeftijd varieren sterk, van vroeggeboorte tot lichamelijke of psychische aandoeningen. Wat is de meerwaarde van preverbale logopedie bij dergelijk problemen en wanneer en hoe is dit met name zinvol?

Drs. Julie Verfaillie (Ziekenhuis Genk) – Voedingsbegeleiding in de eerste maanden Het leren drinken is voor te vroeg geboren kinderen een belangrijke stap in de ontwikkeling. Dit vergt expliciete aandacht in de ontwikkelings- en gezinsgerichte  zorg. Hoe kun je kinderen en ouders hierin goed begeleiden?

15.30 uur Pauze

15.30 uur Deelsessieronde 2

Miriam Hufen (Anders kijken naar kinderen) – Omgaan met kritische eters Tussen het verwerken van prikkels op jonge leeftijd en eetproblemen bestaat een direct verband. De behandeling richten op het verbeteren van de prikkelverwerking is een andere manier van behandelen van (zeer) kritische eters. Hoe pak je dit aan?

Dr. Edgar van Mil (Jeroen Bosch Ziekenhuis) – Obesitas en overgewicht bij jonge kinderen
Overgewicht op jonge leeftijd is een kwaal van deze tijd. Dwingen, straffen of belonen werken vaak averechts. Inzetten op een geïntegreerde aanpak, met ouders in de hoofdrol, is effectiever. Hoe en wanneer kunnen professionals hier gebruik van maken?

Drs. Malou Houthuijzen en Drs. Diana Kroes (Seys Centra) – Behandeling van hardnekkige eetproblemen
Het weigeren van voedsel resulteert regelmatig in een proces van succesvolle vermijding en verstoorde ouder-kindrelaties. Wat zijn effectieve behandelingsmethoden bij zeer ernstige en hardnekkige voedselweigering?

16.30 uur Afsluiting

 

Voor wie?

Dit congres is bedoeld voor iedereen die met baby’s, jonge kinderen en hun ouders werkt. Denk hierbij aan jeugdartsen, JGZ-verpleegkundigen, kinderartsen, kraamverpleegkundigen en -verzorgenden, IMH-specialisten, kinderpsychiaters, lactatiekundigen, logopedisten, kinderfysiotherapeuten, ergotherapeuten, kinder- en jeugdpsychologen, (ortho-)pedagogen, babyconsulenten, maatschappelijk werkers, kinderdietisten en professionals in de kinderopvang (gespecialiseerd en regulier).

Wat leer je? 

 • Factoren die van invloed zijn op voedings- en eetproblemen;
 • Psycho-educatieve informatie voor ouders van jonge kinderen;
 • De psychologie achter eten, eetproblematiek en eetstoornissen;
 • Hoe om te gaan met paniek en stressreacties van zowel ouders als kinderen;
 • Infant Mental Health in relatie tot voedingsproblemen;
 • Sondevoeding en pre-verbale logopedie;
 • Hulpprogramma’s voor het aanleren van gewenst eetgedrag;
 • Gezinsbegeleiding bij overgewicht en/of obesitas;
 • Behandelmethoden van hardnekkige eetproblemen.

Alle voordelen op een rij: 

 • Landelijk congres
 • Multidisciplinair publiek
 • Geaccrediteerd bij- en nascholingsprogramma
 • Op een toplocatie dichtbij het station
 • Diverse kortingen mogelijk voor o.a. abonnees van Vakblad Vroeg
 • Koffie, thee, snacks en een goede lunch inbegrepen
 • Ontmoet collega’s met verschillende professies uit het hele land

Gegevens

Datum:
7 juni 2017
Tijd:
11:00 - 16:30
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Eindhoven