Artikel : Vak in beweging | Veranderingen die de kinderarts te wachten staan
Door : Prof. dr. Bert Bos | kinderarts-intensivist niet-praktiserend, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde

(Niet de ziekte, maar) het zieke kind centraal

 

De kindergeneeskundige zorg is de afgelopen decennia onherkenbaar veranderd. Het is een vak met toekomst, maar dan moet de kinderarts wel de stap buiten de traditionele kindergeneeskunde durven te zetten.

De meeste infectieziekten waar kinderartsen zich in 1980 nog heel druk over maakten, zijn verdwenen. En niet alleen bij infectieziekten zijn successen behaald. Veel ziekten waar kinderen in 1980 aan overleden, zijn chronisch geworden. Voor de kinderarts van nu heeft dat allerlei gevolgen. Hij – of zij – ziet nu minder acuut zieke kinderen, minder kinderen die overlijden en juist meer chronisch zieke kinderen. Deze kinderen overleven, worden volwassen en eisen een rol op in de samenleving.
Lees het volledig artikel (PDF) uit het themanummer Kindergeneeskunde van Medisch Contact, maart 2015, pag.4 t/m 6
Contact : vanwijngaarden@nvk.nl c.c.: redactie@medischcontact.nl
Web : Bronnen en meer informatie vindt u bij dit artikel op medischcontact.nl/artikelen