WEEK 07 – Bossche aanpak overgewicht kinderen krijgt landelijk navolging

 
DEN BOSCH – De manier waarop – met succes- de afgelopen vier jaar in Den Bosch overgewicht bij kinderen is aangepakt, krijgt landelijk navolging. Staatssecretaris Blokhuis heeft inmiddels de aftrap gegeven voor de uitrol van de zogenaamde ketenaanpak waarmee de GGD Hart voor Brabant, het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en de gemeente Den Bosch hebben proefgedraaid. 

Annemiek Steenbekkers 15-02-19, 15:12 Bron: Brabants Dagblad

Overgewicht en obesitas zijn de afgelopen decennia sterk toegenomen in Nederland. Ook bij kinderen. © ANP XTRA

Centraal in de aanpak staan het in kaart brengen van onderliggende factoren zoals relatieproblemen van de ouders of pesten, het erbij betrekken van het sociale netwerk van het gezin en integraal samenwerken. 

Overgewicht en obesitas zijn de afgelopen decennia sterk toegenomen in Nederland. Ook bij kinderen. Zorg en ondersteuning op maat voor mensen en gezinnen met problemen met overgewicht is een van de maatregelen van het Nationale Preventieakkoord.

In de afgelopen drie jaar is in Den Bosch bij kinderen van 5 en 9 jaar een daling van het overgewicht te zien. In de wijken waar is proefgedraaid zakte het percentage kinderen van 9 jaar met overgewicht van 18 naar 15 procent. Den Bosch was overigens niet de enige proeftuin. Ook Almere, Amsterdam, Arnhem, Maastricht, Oss, Smallingerland en Zaanstad werkten mee aan de totstandkoming van een landelijk model.

GGDJBZ en de gemeente Den Bosch richten zich dit jaar op pubers van 13 tot 15 jaar. Daar steeg het overgewicht in 2018 van 15 naar 17 procent. Een van de middelen is de app Daadkracht! die jongeren helpt bij momenten van verleiding.