Healthy Food Business Event, Den Bosch

https://www.growcampus.nl/event/grow-campus-healthy-food-business-event/

Nederland heeft grote behoefte aan innovatieve oplossingen rond voeding om de voortdurend stijgende kosten in de overwegend curatieve gezondheidszorg (95 miljard in Nederland in 2016) een halt toe te roepen. Veel van de gezondheidsproblemen zijn direct gevolg van te weinig beweging en ongezonde voeding. Ondanks dat de meesten van ons wel weten wat goed voor ons is, blijkt het toch lastig om het tij te keren.

Healthy Food Business
Aan welke oplossingen wordt gewerkt vanuit het bedrijfsleven en het onderwijs? Worden consumenten wel genoeg ‘geholpen’ om een gezonde keuze te maken? Hoe kunnen we groente- en fruitconsumptie op een leuke manier stimuleren? En hoe staat het met de relatie tussen voeding en (gezondheids)zorg? Tijdens ons event draait het om zowel healthy food als healthy business. Enkele inspirerende voorbeelden laten we in dit programma voorbijkomen. Tijdens verdiepende en interactieve parallelsessies kun je inzoomen op een onderwerp naar keuze.

Programma Healthy Food Business Event 28 juni 2018
12.30 uur Ontvangst
13.00 uur Welkom Jan Pieter van der Lugt, campusmanager Grow Campus
13.10 uur Keynote: Rob Baan – Koppert Cress: ‘De WHY van de tuinbouw’
13.40 uur Keynote: Tobias Camps – FoodforCare: ‘Sneller hersteld van een ingreep door ‘beter’ eten en drinken in de zorg’
14.10 uur Pauze & Cressperience
14.40 uur Keynote: Jan Klerken – Scelta Mushrooms: ‘Yesterday, today, tomorrow’
15.10 uur Keynote: Edgar van Mil – Jeroen Bosch Ziekenhuis; ‘Over-Gewicht & Op-Voeding, van complexe realiteit naar eenvoudige oplossingen’

Paralellsessieprogramma
15.50 uur Parallelsessies ronde 1
16.30 uur Parallelsessies ronde 2
17.00 uur Netwerkborrel
18.00 uur Einde

Locatie HAS Hogeschool

 

Parallelsessieprogramma

1. Herman Peppelenbos (lector Groene Gezondheid, HAS Hogeschool) – Hoe verleiden we vmbo-scholieren tot het eten van meer groente?
Hoe bevorderen we de groenteconsumptie in Nederland bij allerlei doelgroepen, ook bij jongeren van het VMBO? Onder leiding van Herman Peppelenbos werkt HAS Hogeschool samen met Wageningen UR en bedrijven als Markies Catering en Scelta Mushrooms in het project ‘Groente als ingrediënt’. Hierin wordt nagedacht over nieuwe groenteproducten en –concepten, maar ook over aantrekkelijk voorlichtingsmateriaal voor deze doelgroep. En wie kan hen daar beter bij helpen dan de MBO leerlingen van Helicon?

2. Frank Smetsers (advocaat, Van Iersel Luchtman Advocaten) – Welke claims mag je maken?
Voedingsmiddelen en verpakkingsmaterialen moeten aan strenge en regelmatig wijzigende nationale en Europese regels voldoen. Denk aan de juiste vermelding van allergeneninformatie en voedingswaarden op etiketten, of de leesbaarheid van het etiket voor de consument. Bedrijven die voedingsmiddelen op de markt brengen met een voedingsclaim, gezondheidsclaim of medische claim, moeten nog beter opletten: de regels verschillen per claim én per product. Van Iersel Luchtman Advocaten helpt bedrijven zich onderscheidend te positioneren binnen die complexiteit en veelheid aan regels. In deze sessie passeren enkele voorbeelden de revue.

3. Mariska van Driel (docent Food Innovation, HAS Hogeschool) – Nudging: gezond genieten in de horeca
Uit cijfers van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) blijkt dat momenteel 18% van de Nederlanders minimaal één keer per week buiten de deur eet. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren nog verder zal toenemen. Bij horecagelegenheden staan smaak en genieten meestal centraal, gezondheid krijgt minder aandacht. Hier liggen dus kansen.
Vaak is het niet zichtbaar welk gerecht de gezondere keuze is of hoeveel calorieën, (verzadigde) vetten, (toegevoegde) suikers en zout een gerecht bevat. In deze sessie vertelt Mariska van Driel over de resultaten van onderzoek dat twee HAS studenten dit jaar hebben uitgevoerd in ‘Ons restaurant’ van het Koning Willem I College. Zij hebben onderzocht wat het effect is van nudging interventies (zoals menulabelling en standaard optie) op het keuzegedrag van gasten. Zo hoopten ze die onbewust gezonder te laten eten.

4. Annet Roodenburg (lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool) – Gezonde boodschappen via Food data
Met de ‘KiesikgezondApp?’ van het Voedingscentrum zie je via de barcode of een product in de Schijf van Vijf past, en of het dus gezond is. Je kunt ook producten met elkaar vergelijken. Hiervoor is informatie van 80.000 producten op 1 plek verzameld: Food data. Over 5 jaar bestaan voedingsmiddelen zonder data niet meer. Maar er moet nog wel wat veranderen want veel product data klopt nu niet: 80% van de retailers vertrouwt eigen data niet (GS1 op Food Future Event, april 2018). Toch kunnen Food data de sleutel zijn naar een gezonder productaanbod. In deze sessie vertelt Annet Roodenburg over hoe zij vanuit haar lectoraat deze thema’s een plek geeft in onderzoek en onderwijs. Zoals het project ‘Food data Monitoring’ dat uitgevoerd wordt met een ICT student van Avans Hogeschool. Ook laat ze zien wat Food data voor jou als consument kunnen betekenen.

5. Gijs Jansen en Daan Rijntjes (resp. eigenaar en directeur, Keesmakers) – Een gezonde introductie in de retail
Kees is een variant op kaas waarin de melkvetten zijn vervangen door plantaardige oliën, die rijk zijn aan onverzadigd vet. Deze samenstelling zorgt ervoor dat kees 50% minder verzadigd vet bevat (vergeleken met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd) en bovendien bevat kees 25% minder zout. De drijfveer van Keesmakers is om een gezondheidsimpact te maken bij zoveel mogelijk mensen. Maar hoe introduceer je zo’n nieuw product bij de retail en hoe vertel je het verhaal aan de consument? In deze sessie vertellen eigenaar en directeur hoe Keesmakers hun gezonde innovatie op het supermarktschap heeft gekregen.

6. Grow Campus Café (netwerkprogramma voor studenten van 15.40 tot 17.00 uur, aansluitend borrel)
Ben je op zoek naar een leuke stage of baan, maar vind je solliciteren hopeloos ouderwets? Kom dan naar het Grow Campus Café! Tijdens dit Café krijg je als student de kans om direct in contact te komen met inspirerende bedrijven en ondernemers uit de agrifoodsector. Voor elk Café nodigen we bedrijven uit die op zoek zijn naar jong talent. Deze keer zullen keynotesprekers Jan Klerken (Scelta Mushrooms) en Tobias Camps (FoodforCare) je meer vertellen over je toekomstmogelijkheden in food & health. Na afloop van hun korte presentaties krijg je de gelegenheid om hen het hemd van het lijf te vragen. Gespreksleider is HAS student Bart Millenaar.