Baby’s van zes maanden die boven alle groeicurves uit schieten, een jongen van zestien die nog nooit groente heeft gegeten. Kinderarts Edgar van Mil van het Jeroen Bosch ziekenhuis ziet het allemaal. Hij werkt in een speciaal zorgcentrum voor kinderen met overgewicht en obesitas, maar wil vooral helpen voorkómen dat kinderen te zwaar worden.

 

Het belangrijkste is volgens Van Mil dat ouders zich niet schuldig voelen. “Je doet je best, en toch is je kind te zwaar. Dat kan voelen alsof je faalt. Alsof er met jouw kind of met jou als ouder iets mis is. Maar dat is niet terecht. Het is vaak een combinatie van aanleg, gedrag en omgeving. Ik sluit medische afwijkingen uit, probeer ouders inzicht te geven in de factoren die in hun situatie een rol spelen en hoe ze hun kind vanaf dag één een gezond leven kunnen geven.”

 

Frikandellen

En dat begint al vóór de zwangerschap. “Het gewicht van de moeder heeft invloed op het gewicht van het kind. Zelfs als het volwassen is. Dus wil je zwanger worden, dan kan het goed zijn om eerst zelf aan een gezonder gewicht te werken. Het ‘eten voor twee’ als je eenmaal zwanger bent, is bovendien een achterhaald idee. Of dat je alles mag eten wat je wilt. De baby wordt toch opgebouwd uit wat jij eet. Dus als jij vooral frikandellen eet… Een ander risico is roken tijdens de zwangerschap. Als je rookt, verkrampen je bloedvaten. Je knijpt dan eigenlijk de voeding voor je kindje af. Baby’s worden dan te licht geboren. De theorie is dat zij ‘geprogrammeerd’ zijn om zuinig met voedsel om te gaan. In een omgeving van overvloed worden zulke kindjes snel te zwaar.”

 

Lekker kliederen

Is dan alle hoop verloren als je zelf te zwaar bent of rookt tijdens je zwangerschap? Van Mil: “Zeker niet. Maar je moet wel extra voorzichtig zijn. Niet denken als je baby wat overgewicht heeft: dat gaat er vanzelf wel af als hij gaat lopen. Was het maar zo simpel. Als je flesvoeding geeft, is een snelle groei in de eerste weken niet goed. Mensen denken soms: mijn kind stopt vanzelf wel met drinken als ze genoeg heeft. Maar zo werkt het niet. Een baby heeft zuigbehoefte en raakt met een fles makkelijk overvoed. Borstvoeding daarentegen is een bekende beschermer tegen overgewicht. En ik zeg altijd: wil je een makkelijke eter, begin met borstvoeding. Moedermelk wisselt steeds van smaak en zo maken baby’s kennis met verschillende smaken. Als je rond zes maanden met vaste voeding begint, laat je kind dan lekker kliederen met groente. En dan die zoete drankjes hè. Ik zie soms heel jonge kinderen met sap of limonade. Doe dat als traktatie op een feestje, maar niet elke dag. Als je daar van jongs af aan duidelijk over bent, gaat je kind er ook niet over zeuren.”

 

Vast slaapritueel

Van Mil merkt in zijn praktijk dat er nog veel onbekendheid is over het belang van goed slapen. “Kinderen die slecht slapen, hebben meer kans om te zwaar te worden. Soms blijven jonge kinderen veel te laat op. Een vast dagelijks ritueel kan helpen. Daar begin je dan een half uurtje van tevoren mee. Eerst alle prikkels weg, speelgoed opruimen, tv uit. Dan de dingen die moeten gebeuren: pyjamaatje aan, tandjes poetsen, voorlezen, knuffelen. Zodat een kindje weet wat er gebeurt en zich aan de slaap over kan geven. Kinderen zijn dol op vaste rituelen.”

 

Lieve ouders

Wat voor tip kan Van Mil nog meer aan ouders meegeven? “Kijk, ouders willen het graag goed doen. Je wilt het leuk en gezellig maken voor je kind. Maar je kan ook een lieve ouder zijn zónder steeds de snoeppot erbij te halen. Het gaat om samen genieten, door aandacht te geven, door samen naar buiten te gaan, leuke dingen te doen. Daar hoeft niet elke keer snoep of chips bij.”